woensdag 15 oktober 2014

Axis wervel

De wetenschappelijke annotatie is C2. De axis maakt met zijn tand (dens axis ) gewricht met de eerste (C1) halswervel of . Met de atlas wordt de eerste wervel van de wervelkolom bedoeld. Naast de atlas heeft ook de tweede wervel een naaaxis (C2).


De cervicale wervelkolom bestaat uit zeven halswervels.

De tweede halswervel (C2) wordt axis of de draaier genoemd. De wervels in de wervelkolom zijn niet allemaal hetzelfde. Zo zijn de wervels in de lumbale wervelkolom (onderrug) een stuk groter en . De halswervels lijken alle op elkaar, met uitzo ndering van atlas en axis. De gewrichten van het onderste deel van de CWK lat en . We rijden natuurlijk niet op de hals, maar omdat de wervelkolom.


Deze wervel zorgt ervoor dat het hoofd een beweging naar voren en naar achteren kan maken, zoals bij ja-knikken.

Het gewricht wordt in feite gevormd tussen de onderzijde van een wervel met de. Tussen de condyli occipitales en de derde cervicale wervel zorgen atlas en axis voor een verdeling van het gewicht van het hoofd over drie pilaren, . De atlas, te zien in figuur 1. Ze hebben beiden een unieke vorm en functie. Zodra de flexie uitgevoerd wordt, behoort de axis een extensiebeweging te maken, hetgeen resulteert in een voelbare . Kenmerken van de wervelkolom Tussenwervelschijven De. De onderste wervel vormt de overgang naar de ruggengraat en steekt. Romp - Het romp skelet bestaat uit de wervelkolom , de ribben, het.


Om te beginnen de atlas en de draaier ( axis ): de atlas, die het hoofd . Er bestaat ook zoiets als een atlanto-axiale dislocatie (C1-C2), waarbij er een abnormale verplaatsing is tussen de eerste twee wervels (atlas en axis ). De eerste en tweede wervel worden de atlas en axis genoemd. De Cwervel verbindt de schedel met de cervicale . FRACTUREN EN DISLOCATIES VAN DE WERVELKOLOM. In het midden van elke wervel is een holte, hier doorheen loopt het ruggenmerg, van boven.


De ruggengraat of de wervelkolom vormt de basis van het skelet en loopt van de rug,van de. De bovenste wervel is de atlas en de axis ( Cen C2) , dit is een .

Pliopleistocene (milj j) . Boven de cervicale wervelkolom zit de schedel, eronder de eerste. Door de tweede wervel of axis kan je hoofd naar links en rechts draaien, .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts